Άδειες παραγωγής σε αιολικά πάρκα. Παρέμβαση Δημάρχου στον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας

1566

Με παρέμβασή του μέσω επιστολής, ο Δήμαρχος Μονεμβασίας κ. Ηρακλής Τριχείλης, ενημερώνει σχετικά με τις άδειες παραγωγής αιολικών πάρκων τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη, τους Υφυπουργούς κ.κ. Δημήτριο Οικονόμου και Γεράσιμο Θωμά, καθώς και την Γεν. Γραμ. κα Αλεξάνδρα Σδούκου.

Εστιάζοντας γεωγραφικά στη χερσόνησο του Μαλέα σημειώνει  ότι τα αδειδοτημένα αιολικά πάρκα αφορούν συνολικά 170 ανεμογεννήτριες και αναφέρει χαρακτηριστικά ότι:
Όλες οι ανεμογεννήτριες σχηματίζουν στην κορυφογραμμή ένα τείχος σε μήκος περίπου 20 χιλιομέτρων, το οποίο θα είναι άμεσα ορατό και από τις δύο πλευρές της οροσειράς έως τον Κάβο Μαλέα.
Κάτω απ’ αυτές υπάρχουν 25 Κοινότητες και οικισμοί, που κατοικούνται, βρίσκονται σε άμεση γειτνίαση με τις ανεμογεννήτριες και κάποιες απ’ αυτές απέχουν λιγότερο από 500 μέτρα.”

Αναφέρεται επίσης στη σπουδαιότητα του οικοσυστήματος της χερσονήσου του Μαλέα, αφού περιλαμβάνει σημεία θρησκευτικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και αξίας, κηρυγμένο Καταφύγιο Άγριας Ζωής, το διάσημο Σπήλαιο της Καστανιάς, τον υδροβιότοπο της λίμνης Στρογγύλης και το Απολιθωμένο Δάσος.

Τονίζει ότι ο Δήμος έχει επιλέξει για την περιοχή αυτή, ήπια τουριστική ανάπτυξη με προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος” και επισυνάπτει την αριθ. 253/2019 απόφασή του Δημοτικού Συμβουλίου που αποφάσισε αρνητικά για τη χωροθέτηση ΑΠΕ στη Δ.Ε. Βοιών (χερσόνησος Μαλέα), καθώς και χάρτη της περιοχής όπου η υπηρεσία τοποθέτησε τα αιολικά πάρκα, από όπου φαίνεται το παράλογο της χωροθέτησης.