Ανακοίνωση προληπτικών μέτρων προστασίας από τον καύσωνα

1171

Το Αυτοτελές Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Μονεμβασίας λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν στη περιοχή μας τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων της ΕΜΥ/ΕΜΚ, που ισχύει από την Τετάρτη 12-07-2023 και τα ιδιαίτερα προειδοποιητικά σήματα της Γεν. Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας,  συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την επικράτηση των υψηλών θερμοκρασιών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, συνιστάται στους πολίτες:

– Να παραμένουν σε χώρους δροσερούς και σκιερούς μακριά από συνωστισμό, να χρησιμοποιούν κλιματιστικά μηχανήματα ή ανεμιστήρες και να αποφεύγουν τη βαριά σωματική εργασία σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.

– Να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία, όπως και το βάδισμα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο και να φορούν καπέλο και γυαλιά ηλίου και ρούχα ανοιχτόχρωμα από ύφασμα που επιτρέπει στο δέρμα να αερίζεται και διευκολύνει την εξάτμιση του ιδρώτα, αποφεύγοντας τα συνθετικά υφάσματα.

– Να καταναλώνουν ελαφρά γεύματα με φρούτα και λαχανικά, περιορίζοντας τα λιπαρά και την ποσότητα του φαγητού.

– Να πίνουν άφθονο νερό και χυμούς φρούτων, αποφεύγοντας τα οινοπνευματώδη.

Ιδιαίτερη μέριμνα συνιστάται για τα μωρά και τα μικρά παιδιά, καθώς και τους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα για την προστασία τους από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Δείτε το φυλλάδιο του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για αναλυτικές οδηγίες εδώ.

Τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης:

Νοσοκομείο Μολάων:  2732360100

Κέντρο Υγείας Νεάπολης:2734022500

112 (Ενιαίος Ευρωπαϊκός Αριθμός).