Ασωπός

6513

Αρχικά, το χωριό Ασωπός ονομαζόταν Κοντεβιάνικα από την πρώτη οικογένεια που ήρθε στην περιοχή, την οικογένεια Κόντε καταγόμενη από το χωριό Βιάνη της Κρήτης.

Το 1840 ιδρύθηκαν 5 Δήμοι που απάρτιζαν την Επαρχία Επιδαύρου Λιμηράς. Μέσα σε αυτούς και ο Δήμος Ασωπού, στον οποίο υπάγονταν οι Κοινότητες: Παπαδιανίκων, Κοντεβιανίκων (Ασωπου), Φοινικίου, Συκέας, Αγγελώνας, Καταβόθρας, Μολάων, Πακίων και Ελαίας. Μετά την κατάργηση του ανωτέρου Δήμου Ασωπού και στις αρχές της δεκαετίας του 1910 τα Κοντεβιάνικα ξαναπήραν το όνομα Ασωπός.

Το 1996 μετά από εθελούσια συνένωση των πρώην κοινοτήτων του Ασωπού, των Παπαδιανίκων και του Φοινικίου δημιουργήθηκε ο Δήμος Ασωπού. Το 1997 προσαρτήθηκε σ΄ αυτόν και η κοινότητα της Δαιμονιάς.

Ο πληθυσμός του Ασωπού ανέρχεται στους 1.272 κατοίκους και η οικονομία του είναι κυρίως αγροτική. Το ήπιο κλίμα της περιοχής ευνοεί την καλλιέργεια πλήθους κηπευτικών, την παραγωγή ελαιολάδου, βρώσιμων ελιών, εσπεριδοειδών και ξερών σύκων.

Το χωριό είναι έδρα του εξαθέσιου Δημοτικού Σχολείου Ασωπού-Φοινικίου και του Νηπιαγωγείου Ασωπού. Παράλληλα, στον Ασωπό λειτουργεί Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών, ενώ βρίσκεται στο τελικό στάδιο αποπεράτωσής του το υπό κατασκευή αθλητικό κέντρο του Δήμου.

Οι παραλίες του Μποζά, της Πούλιας και του Κρυανί, ιδιαίτερου φυσικού κάλους, προσφέρονται για κολύμπι, θαλάσσια σπορ και ψάρεμα.