Δαιμονιά

6101

Από αρχαιολογικά ευρήματα πλησίον της σημερινής Δαιμονίας, συμπεραίνεται ότι υπήρχε πόλη βόρεια της Πλύτρας πλησίον της ακτής με άγνωστο όνομα. Η θέση της δέσποζε του δρόμου από το χωριό Επίδαυρο Λιμηρά και βρισκόταν και στο δρόμο από την πεδιάδα του Ασωπού προς την Νεάπολη. Ίσως πρέπει να την συνδέσουμε με την πόλη Κοτύρτα (την οποία αναφέρει ο Θουκυδίδης)ενώ υπήρχε και η πόλη Αφροδισιάς που κατόπιν ενσωματώθηκε με την πόλη των Βοιών.

Η κτίση του χωριού στη σημερινή θέση έγινε κατά τους χρόνους της Τουρκοκρατίας.Οι κάτοικοι ήλθαν από πολλές περιοχές, οι περισσότεροι μετά την καταστροφή των Ψαρών, με επικρατέστερη την οικογένεια Λύρα.Ήλθαν επίσης από τα Κύθηρα αλλά και από τα Λυρά μετά την καταστροφή τους το 1770 μ.X. από τους Τουρκαλβανούς.

Οικισμός Αρχάγγελος

Ο Αρχάγγελος είναι ένα γραφικό ψαροχώρι με πολλές φυσικές ομορφιές, απάνεμο λιμάνι και οργανωμένη παραλία βραβευμένη με γαλάζια σημαία. Ιδανικός τόπος για ξένοιαστες διακοπές όλο το χρόνο, κολύμπι, θαλάσσια σπορ και ψάρεμα. Λειτουργεί ξενοδοχείο, ενοικιαζόμενα δωμάτια, εστιατόρια, ταβέρνες και μπαρ.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζουν ο οικισμός παραλία Δαιμονιάς (Πυλά) και η μεγάλη αμμουδιά της Χαραχιάς που βρίσκονται πολύ κοντά στον Αρχάγγελο.