Δεύτερη επιχείρηση του Πολεμικού Ναυτικού στη Μονεμβασία για την εξουδετέρωση αριθμού πυρομαχικών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

390

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η δεύτερη επιχείρηση του Πολεμικού Ναυτικού στο βόρειο λιμάνι της Μονεμβασίας που έλαβε χώρα την χρονική περίοδο από 8 ως 23 Απριλίου από επίλεκτη ομάδα βατραχανθρώπων , με ειδίκευση στην εξουδετέρωση ναρκών και βομβών .

Όπως είχαμε δημοσιεύσει μετά την πρώτη επιχείρηση πλησίον του λιμανιού σε απόσταση 40 περίπου μέτρων και δε βάθος 25 περίπου μέτρων υπάρχει πολύ μεγάλος αριθμός πυρομαχικών από τον Β παγκόσμιο πόλεμο , αγγλικής προέλευσης που σχηματίζουν στο βυθό λόφο με ακτίνα περίπου 4 μέτρα και ύψος 4 μέτρα περίπου . Τα πυρομαχικά είχαν ξεφορτωθεί από πλοίο στην θάλασσα και πιθανόν να συνέβη κατά την αποχώρηση των συμμαχικών δυνάμεων από την Μονεμβασία τον Απρίλιο του 1941 μετά την εισβολή των Γερμανών στην Ελλάδα .

Η επικινδυνότητα ήταν πολύ μεγάλη αφού τα βλήματα ήταν ενεργά και κάτω από ορισμένες συνθήκες υπήρχε περίπτωση να εκραγούν , με μεγάλες συνέπειες αφού το ωστικό κύμα θα ήταν πολύ ισχυρό ισοδύναμο με σεισμό πολλών ρίχτερ .

Από την ώρα που μας έγινε γνωστό το Λιμενικό Ταμείο προέβη σε σήμανση και οριοθέτηση του χώρου.

Ο Δήμος Μονεμβασίας ζήτησε από το ΓΕΝ τη πραγματοποίηση αυτής της επιχείρησης για την άρση της μεγάλης επικινδυνότητας , εξασφάλισε τις άδειες για την επιχείρηση αφού έγινε σε ζώνη περιοχής natura , εξασφάλισε την παρουσία ασθενοφόρου όλες τις ημέρες της επιχείρησης και το Δημοτικό Λιμενικό ταμείο ανέλαβε το κόστος σίτισης και στέγασης της ομάδας εξουδετέρωσης , περίπου 10.000 € κάθε φορά.

Όπως μας ενημέρωσαν τα στελέχη του ΓΕΝ τέτοιο μεγάλο μέγεθος πυρομαχικών δεν έχει εντοπιστεί σε άλλο σημείο του Ελλαδικού χώρου . Το δεύτερο μεγαλύτερο που έχει παρατηρηθεί είναι περίπου στο 1/10 του μεγέθους αυτών της Μονεμβασίας .