Εξαιρετική επιτυχία και μεγάλη προσέλευση, στις εκδηλώσεις των εγκαινίων της Άνω Πόλης – Video

2317

Με εξαιρετική επιτυχία και μεγάλη προσέλευση, πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής 7 Οκτωβρίου, τα εγκαίνια της Άνω Πόλης και του Ιερού Ναού της Αγίας Σοφίας στο Κάστρο Μονεμβασίας, σε συνδιοργάνωση με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας και τη Δ/νση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων.

ano_poli_egainia_4

Τον αγιασμό τέλεσε ο πρωτοπρεσβύτερος π. Κωνσταντίνος Κρυπωτός εφημέριος της Ενορίας Μονεμβασίας, ως εκπρόσωπος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτη.

Μετά την τελετή του αγιασμού, ακολούθησε ξενάγηση από την αρχαιολόγο κα Παναγιώτα Σκάγκου, από την κεντρική πύλη μέχρι το Ναό της Αγίας Σοφίας ή Παναγίας Οδηγήτριας.

Στην Άνω Πόλη αποκαλύφθηκε και αναδείχθηκε μια γειτονιά, η οποία αποδόθηκε στο κοινό και περιλαμβάνει το συγκρότημα της κεντρικής πύλης με τους επιμέρους χώρους, τον πλησιόχωρο ανώνυμο ναό, δύο οικίες και δίκτυο δρόμων, το οποίο οδηγεί στο λαμπρότερο βυζαντινό μνημείο της Μονεμβασίας, το Ναό της Αγίας Σοφίας ή Παναγίας Οδηγήτριας.

Πρόκειται για δύο σημαντικά έργα «Ανάδειξη περιοχής Ναού Αγίας Σοφίας και κεντρικής πύλης στην Άνω Πόλη Μονεμβασίας» και «Αποκατάσταση του Ιερού Ναού Παναγίας Οδηγήτριας ή Αγίας Σοφίας στην Άνω Πόλη Μονεμβασίας Δ. Μονεμβασίας Π.Ε. Λακωνίας Περιφέρειας Πελοποννήσου», τα οποία εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2007-2013 και πραγματοποιήθηκαν από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας και τη Δ/νση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε στην Κάτω Πόλη, όπου έγιναν και οι ομιλίες και έκλεισε με τη συνοδεία κλασικών μελωδιών τζαζ και την παράθεση κερασμάτων στην πλατεία του Ελκόμενου Χριστού.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο Δήμαρχος κ. Ηρακλής Τριχείλης, ο Περιφερειάρχης κ. Πέτρος Τατούλης, οι βουλευτές του Νομού κ.κ. Αραχωβίτης και Δαβάκης, η Αντιπεριφερειάρχης κα Τζανετέα, η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας κα Ευαγγελία Πάντου, οι οποίοι και χαιρέτισαν την εκδήλωση, Αρχαιολόγοι από τη Δ/νση Αναστήλωσης του Υπουργείου Πολιτισμού, ο Διοικητής του Αστυνομικού Σταθμού Μονεμβασίας, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ.κ. Ματούλα Μπελεγρή, Ιωάννης Μπουκουβάλας και Ιωάννης Τζεφεράκος, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Σταύρος Χριστάκος και Κων/νος Μαυρομιχάλης, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μονεμβασίας κ. Δημήτριος Χουσάκος, δημοτικοί σύμβουλοι, Πρόεδροι Κοινοτήτων και πλήθος κόσμου.

 

* Στο παραπάνω video αποτυπώνονται και οπτικά η τελετή των εγκαινίων, η ξενάγηση στους χώρους της αναστήλωσης καθώς και οι εκδηλώσεις που ακολούθησαν στην πλατεία του “Ελκόμενου”.