Προθεσμία για ενστάσεις
Οι συνεργάτες της εταιρείας θα μείνουν στο Δήμο μας όσο χρειαστεί, προκειμένου να γίνει ενημέρωση και ένσταση από όλους τους δημότες που το επιθυμούν.
Τι πρέπει να κάνει ένας δημότης που θα λάβει επιστολή
Αν κάποιος δημότης λάβει την επιστολή στην οποία αναφέρεται διαφορά στα τετραγωνικά μέτρα και έχει αντίρρηση, μπορεί να κλείσει συνάντηση στα γραφεία των δημοτικών ενοτήτων στα τηλέφωνα που αναγράφονται στην επιστολή με την ομάδα που ενημερώνει για τα τετραγωνικά μέτρα. Στη συνάντηση αυτή, καλό είναι να έχει το λογαριασμό ρεύματος και την άδεια οικοδομής του ακινήτου αν υπάρχει.
Δεν χρειάζεται ανάθεση σε μηχανικό, την διεκπεραίωση της υπόθεσης, μπορεί να την κάνει ο ίδιος ο δημότης .
Σε τι αφορά η μέτρηση
Η μέτρηση αφορά σε όλες τις στεγασμένες και ηλεκτροδοτούμενες επιφάνειες σύμφωνα με τις αποφάσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Πυλωτές, αποθήκες, βοηθητικοί χώροι προσμετρώνται και θα τιμολογηθούν με το 1/5 της τιμής της κύριας κατοικίας (περίπου 0,25 λεπτά του ευρώ ανά τετρ. μέτρο ετησίως). Οι βεράντες δεν προσμετρώνται, εκτός εάν είναι κλειστές από τις τρεις πλευρές. Πρόχειρες κατασκευές με ελενίτ, τσίγκοι, οικιακοί στάβλοι-μαντριά, πέργκολες δεν θα προσμετρηθούν.
Οι μη ηλεκτροδοτούμενοι χώροι θα δηλωθούν από τον ιδιοκτήτη ακινήτου και θα απαλλαχθούν από το τέλος ή θα χρεωθούν με πολύ χαμηλή τιμή.
Τα εμβαδά που έχουν μετρηθεί είναι μόνο για τα δημοτικά τέλη και δεν έχουν καμία σχέση με τις υποθέσεις του κράτους όπως ΕΝΦΙΑ, Ε9 κ.τ.λ.
Τα δημοτικά τέλη δεν είναι νέος φόρος, αλλά ανταποδοτικό τέλος και εφαρμόζεται μέχρι σήμερα από το έτος 1958. Όσοι είχαν δηλώσει τα πραγματικά τετραγωνικά δεν έχουν κανένα πρόβλημα, αντίθετα θα ωφεληθούν αφού προβλέπεται να γίνει μείωση στο τιμολόγιο μετά την εφαρμογή της εμβαδομέτρησης.
Μέχρι σήμερα το τιμολόγιο χρέωσης για ένα σπίτι είναι 1,20 € περίπου το έτος ανά τετραγωνικό μέτρο και χρεώνεται στο λογαριασμό της ΔΕΗ εκεί που γράφει Δήμος Μονεμβασίας.
Η χρέωση στους υπόλοιπους ηλεκτροδοτούμενους χώρους αποθήκες, πυλωτές κ.τ.λ. θα είναι πολύ μικρότερη το πολύ 0,25 λεπτά του ευρώ, το χρόνο για κάθε τ.μ.
Η εμβαδομέτρηση γίνεται από πολλούς Δήμους στην Ελλάδα. Είναι απαραίτητη ώστε να μην απαιτηθεί αύξηση των δημοτικών τελών, την οποία θα επωμισθούν άνισα αυτοί που έχουν δηλώσει τα ακριβή τετραγωνικά μέτρα. Έτσι θα υπάρξει δίκαιη κατανομή των τελών και θα δοθεί η δυνατότητα στο Δήμο να προβεί σε μείωση των τελών σε όλους τους δημότες.
Ειδικά την τρέχουσα περίοδο που το κόστος διαχείρισης είναι σημαντικά αυξημένο, υπήρχαν δυο επιλογές για την δημοτική αρχή ή να κάνει αύξηση οπότε να επιβαρυνθούν όσοι πλήρωναν μέχρι σήμερα ή να προχωρήσει όπως και έκανε στην εμβαδομέτρηση ώστε να υπάρχει ισότιμη συνεισφορά όλων των δημοτών ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα που έχουν.
Για οποιαδήποτε διευκρίνηση στα κατά τόπους Δημαρχεία των Δημοτικών Ενοτήτων.
Ο Αντιδήμαρχος Μονεμβασίας
Σταύρος Χριστάκος
( Αρμόδιος επί των Εσόδων )