Ενημέρωση σχετικά με το Ναυτικό ατύχημα Β.Δ. των Κυθήρων

634

Το Λιμενικό ταμείο Δήμου Μονεμβασίας εξέδωσε το ακόλουθο Δελτίου Τύπου για την υφιστάμενη κατάσταση σχετικά με την Ναυτικό ατύχημα Β.Δ. των Κυθήρων:

 

Δελτίο Τύπου


Από την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκαν, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Μονεμβασίας και ο Δήμος Μονεμβασίας για την σύγκρουση των δύο πλοίων 9  Ναυτικά μίλια βορειοδυτικά των Κυθήρων, ενεργοποιήθηκε το σχέδιο έκτακτης ανάγκης και τέθηκε σε ετοιμότητα ο αντιρρυπαντικός εξοπλισμός που διαθέτει το Λιμενικό Ταμείο για περιστατικά θαλάσσιας ρύπανσης.

Στην περιοχή μετέβη άμεσα σκάφος της Λιμενικής αρχής Νεάπολης, μαζί με επιβατική φορτηγίδα λάντζα, καθώς και παραπλέοντα σκάφη για παροχή βοήθειας στην περίπτωση που απαιτούνταν.

Όσο αφορά τη σύγκρουση, τα πλοία είναι έμφορτα, βρίσκονται σε επαφή, ενώ υπήρξε ελεγχόμενη μικρή εισροή υδάτων σε ένα από αυτά, δεν υπάρχει τραυματισμός και δεν έχει προέλθει καμία θαλάσσια ρύπανση στο σημείο του συμβάντος.

Στην περιοχή του ναυτικού ατυχήματος βρίσκονται, ο Διοικητής της 5ης Περιφερειακής Διοίκησης Λ.Σ. και κλιμάκια εξειδικευμένων στελεχών του Λιμενικού, της Διεύθυνσης Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος, της Διεύθυνσης Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας και του Κλάδου Ελέγχου Πλοίων  για τον έλεγχο  και συντονισμό ενεργειών όπου απαιτούνται.

Μετά την ενημέρωσή μας, κλήθηκε άμεσα η ιδιωτική εταιρεία αντιρρύπανσης που έχει σύμβαση με το Λιμενικό Ταμείο για παροχή βοήθειας και διάθεση επιπλέον εξοπλισμού απορρύπανσης εφόσον απαιτηθεί, παράλληλα δε, με μέριμνα των πλοιοκτητριών εταιριών ανατέθηκε σε ιδιωτική εταιρία η λήψη προληπτικών μέτρων για την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος. Ήδη στην περιοχή έχει καταπλεύσει ειδικό σκάφος αντιρρύπανσης και παραμένει σε ετοιμότητα.

Στην περιοχή του ναυτικού ατυχήματος έφτασαν και άλλα σκάφη όμορων Λιμενικών Αρχών, 6 ρυμουλκά, 2 αντιρρυπαντικά σκάφη του Λ.Σ., συνεργεία με δύτες, επιθεωρητές, και  εξειδικευμένο προσωπικό για ναυαγιαιρέσεις.

Στην περιοχή πνέουν μέτριοι δυτικοί άνεμοι οι οποίοι τις προσεχείς ώρες αναμένεται να ενταθούν έως και 9 μποφόρ με αποτέλεσμα η παραμονή τους στην ανοιχτή θάλασσα να είναι πλέον επισφαλής και για λόγους ανωτέρας βίας κρίθηκε αναγκαία η ταυτόχρονη μετακίνησή τους στην πλησιέστερη ασφαλή περιοχή σύμφωνα με τους ναυτικούς κανόνες και τη ναυτική τέχνη/πρακτική.

Από τις πρώτες εκτιμήσεις των ειδικών που βρίσκονται στα πλοία είναι ότι δεν κινδυνεύει κανένα να βυθιστεί, όπως επίσης και να υπάρξει θαλάσσια ρύπανση.

Αναμένονται οι κατάλληλες καιρικές συνθήκες προκειμένου να επιχειρηθεί η αποκόλληση των δύο πλοίων από το σημείο, ενώ θα υπάρξει και ο προγραμματισμός για την  ρυμούλκηση και την απομάκρυνση τους από την περιοχή.

Υπάρχει συνεχής ενημέρωση και συνεργασία με την Λιμενική Αρχή Νεάπολης. Για όποια εξέλιξη θα ενημερώσουμε με νεότερη ανακοίνωσή μας.


νέα εξέλιξη: Τα πλοία έχουν ρυμουλκηθεί στον κόλπο Βατίκων. Θα ακολουθήσουν οι ενδεδειγμένες ενέργειες για την αποκόλλησή τους.