Λάχι

1622

Ο αρχικός οικισμός είναι βυζαντινών χρόνων και είχε αναπτυχθεί στην θέση Παλαιοχώρα της κορυφογραμμής Βαβύλα. Πλησίον υπήρχε ο Αυλός, από την οποία γινόταν η ύδρευση και των άλλων οικισμών. Χαλάσματα άλλου οικισμού συναντάμε στην θέση Φλέβα.

Στην περιοχή του Λαχίου υπάρχει μικρός βυζαντινος ναός του Αγ. Γεωργίου Βαβύλας, αγιογραφημένος με πλούσια θεματογραφία από την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη. Στο κέντρο του χωριού δεσπόζει ο ναός του Αγ. Χαραλάμπους, στην δε πλατανόφυλλη περιοχή Φλέβα (Καλλένια) με τα άφθονα τρεχούμε νερά, ο ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Στην θέση Παλαιόκαστρο, υπάρχει φυσικό λιμάνι, στο οποίο καταφεύγουν τα πλοιάρια των κατοίκων.

Σύμφωνα με τους αρχαίους συγγραφείς, εδώ ήταν χτισμένη η πόλις Ήτις, την οποία ως γνωστό, είχε κτίσει ο Αινείας. Ένα επιβλητικό κτηριακό συγκρότημα για τα άτομα με ειδικές ανάγκες δεσπόζει στην γραφική παραλία του Λαχίου, προϊόν μόχθου και προσωπικής φροντίδος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη κ.κ. Ευστάθιου, δωρεά του ιδρύματος Σπ. Νιάρχου.