Νεάπολη

4216

Είναι η νοτιότερη πόλη της ηπειρωτικής Ελλάδας και σχετικά νέα σε ηλικία. Άρχισε να κτίζεται το 1837 από τον Bαυαρό αρχιτέκτονα Mπίρμπαχ που σχεδίασε το ρυμοτομικό της Σπάρτης και της Kαρύστου. Ως θέση επιλέχθηκε αυτή της αρχαίας πόλεως των Bοιών και γι’ αυτό το λόγο η Νεάπολη λέγεται και Bάτικα. Έχει πληθυσμό 2.727 κάτοικους. Στην Νεάπολη περιλαμβάνεται και ο οικισμός Παραδείσι με 24 μόνιμους κατοίκους.

Η Νεάπολη είναι χτισμένη πάνω στα ερείπια της αρχαίας πόλης Βοιές. Τη μεγαλύτερη ακμή τους τη γνώρισαν τη ρωμαϊκή εποχή ως μία από τις πόλεις του ‘Κοινού των Ελευθερολακώνων’. Καταστράφηκαν όμως ολοσχερώς το 375 μ. Χ από τρομακτικό σεισμό και τμήμα της πόλης βυθίστηκε στη θάλασσα.

Το 1840 συγχωνεύτηκαν οι δύο δήμοι του Μαλέου και των Βοιών με πρωτεύουσα την Πεζούλα που ονομάστηκε ‘Βοιές’. Οι νέες συνθήκες ζωής, έκαναν πολλούς από τους κατοίκους των ορεινών χωριών να κατέβουν να κατοικήσουν στο Δήμο Βοιών.
Το 1845 ο οικισμός ονομάστηκε Νεάπολη (νέα πόλη), πρωτεύουσα του ενιαίου Δήμου Βοιών.

Η Νεάπολη σήμερα αποτελεί οικονομικό και εμπορικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής και έδρα της Δημοτικής Ενότητας Βοιών του Δήμου Μονεμβασιάς.
Το ορειχάλκινο άγαλμα του Βατικιώτη Θαλασσινού στην αρχή του μόλου τείνει να αποτελέσει το σύμβολο της πόλης.

Το χταπόδι στα κάρβουνα με τη συνοδεία ούζου αποτελεί δημοφιλή επιλογή των επισκεπτών της παραλίας. Στον επισκέπτη θα μείνουν αξέχαστες οι φημισμένες για την καθαρότητά τους παραλίες της περιοχής. Η διαμονή του θα είναι άνετη αφού ξενοδοχειακά συγκροτήματα και ενοικιαζόμενα δωμάτια αφθονούν στην περιοχή.