Νόμια

3472

Το χωριό Νόμια είναι ένας μεσαιωνικός οικισμός της ευρύτερης περιοχής της Μονεμβασίας.

Ο σημερινός οικισμός του Ξιφιά παλαιότερα αποτελούσε την «Ξιφούπολη», πόλη των ελληνιστικών χρόνων. Σε αυτό το σημείο εντοπίζεται και η αρχαία Ηδύπολις. Το λιμάνι του Ξηφιά λειτουργούσε ιδιαίτερα κατά τους βυζαντινούς χρόνους σε συνδυασμό με τα λιμάνια της Παλιάς Μονεμβάσιας και του Άγιου Φωκά, για την εξυπηρέτηση της εμπορικής δραστηριότητας της εποχής εκείνης.

Τα Νόμια διαθέτουν πλατεία, εκκλησία, κινηματογραφική λέσχη και πολλά παλιά κτίσματα σε άριστη κατάσταση. Στα Νόμια επίσης εκτείνεται εύφορη κοιλάδα, ρέμα με καταρράκτη και σώζονται και νερόμυλοι.

Η Αγία Παρασκευή βρίσκεται επάνω στον παραλιακό δρόμο και διαθέτει εκκλησία, εστιατόρια, ενοικιαζόμενα δωμάτια καθώς επίσης και ένα ρέμα με αξιόλογα στοιχεία φυσικού περιβάλλοντος. Στην περιοχή Τροχάλια, λίγο πιο έξω από τα Νόμια, θα βρείτε τυποποιητήριο λαδιού.

Στον Ξιφιά υπάρχει άριστη ξενοδοχειακή υποδομή, εκκλησίες, ταβέρνες και μία μικρή αμμώδης και συνάμα βραχώδης παραλία. Στην περιοχή του Άγιου Στέφανου σώζονται ορισμένα πυργόσπιτα και ο «Χατζηαγάς», πύργος από την τουρκοκρατία.

Στον Άγιο Φωκά υπάρχει παλιά βιοτεχνία μακαρονοποιίας και λατομείο πωρόλιθου. Επίσης υπάρχει κοντινή νησίδα που στο τέρμα της στέκεται το γραφικό εκκλησάκι του Άγιου Φωκά και αποτελεί τοπόσημο της περιοχής.