Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς στην επικράτεια του Δήμου Μονεμβασίας και σήμερα Δευτέρα 12 Αυγούστου

433

Μπορεί η κατάσταση συναγερμού κατηγορίας επιφυλακής 5 (κόκκινο) που βρισκόταν ο Δήμος Μονεμβασίας τις προηγούμενες 48 ώρες (Σάββατο 10 & Κυριακή 11 Αυγούστου) να μην υφίσταται πλέον, αλλά η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προειδοποιεί για την περιοχή μας σήμερα Δευτέρα 12 Αυγούστου για πολύ υψηλό κίνδυνος πυρκαγιάς κατηγορία κινδύνου 4 (πορτοκαλί).

Ο Δήμος Μονεμβασίας, εφιστά την απαιτούμενη προσοχή σε όλους και καλεί τους κατοίκους, τους επισκέπτες και τους επαγγελματίες που θα δραστηριοποιηθούν τις επόμενες ώρες, να επιδείξουν και για σήμερα Δευτέρα, την απαιτούμενη υπευθυνότητα αποφεύγοντας οτιδήποτε δύναται να δημιουργήσει εστία φωτιάς, σπίθας ή θερμότητας.

Υπενθυμίζουμε ότι πρώτοι εμείς υποχρεούμαστε να διαφυλάξουμε το φυσικό περιβάλλον, τις περιουσίες και πάνω απ’ όλα τις ζωές όλων λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα προστασίας.

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (www.civilprotection.gr), προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για την ανατολική Λακωνία.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.