Χάρακας

6212
Γεωγραφικά – Περιβαλλοντικά – Δημογραφικά Στοιχεία
Στο δρόμο προς το Κυπαρίσσι, σε υψόμετρο 620μ. βρίσκεται ο Χάρακας, ένα από τα ωραιότερα χωριά του Δήμου Ζάρακα. Ανήκει στο ορεινό ανάγλυφο και συνολική έκταση 20.800στρ.. Από αυτά 1.200στρ. είναι καλλιεργήσιμες εκτάσεις, τα 18.300στρ. βοσκότοποι που νέμονται στο Δήμο, 1.000στρ. δασών και 0.200στρ. λοιπές εκτάσεις.
Σύμφωνα με την απογραφή του 2001 ο πληθυσμός του χωριού ανέρχεται στους 244 κατοίκους και παρουσιάζει πυκνότητα πληθυσμού 11,71 κατοίκους ανά τ.χμ..
Η κύρια απασχόληση των κατοίκων του χωριού είναι η κτηνοτροφία, η αμπελουργία και η γεωργία.
 Ο Χάρακας είναι χτισμένος αμφιθεατρικά στους πρόποδες και στη χαμηλή πλαγιά του υψώματος «Ράχη Μίνη» (παρακλάδι της «Μπαμπάλας»). Εμπρός και στα νότια του χωριού απλώνεται ένας μικρός κάμπος κατάφυτος από αμπέλια, αμυγδαλιές και άλλα δέντρα, που αρχίζουν, κυριολεκτικά κάτω από τα παράθυρα των ακρινών σπιτιών και χαρακτηρίζουν πολλή ομορφιά στο χωριό.
Άκρος αξιοθέατο, με φυσικό και άγριο μεγαλείο είναι το τοπίο που από τους ντόπιους λέγεται «Σταυρός», επειδή έχουν τοποθετήσει σε επίκαιρο σημείο έναν μεγάλο μεταλλικό σταυρό. Εκεί βρίσκεται και το μικρό αλλά γραφικό εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής. Η περιοχή είναι μια απότομη, άγρια και βαθιά χαράδρα, με πανύψηλα βράχια πάνω από τη θάλασσα, που προκαλεί δέος και θαυμασμό σε κάθε επισκέπτη-περαστικό. Ένα «τιτάνιο» έργο της Φύσης στον άνθρωπο.
 Ιστορικά στοιχεία
Για την ίδρυση και κτίση του χωριού ανατρέχουμε στους βυζαντινούς χρόνους, όταν με χρυσόβουλο λόγο του βυζαντινού Αυτοκράτορα Βασιλείου του Α΄ μ.Χ. συστάθηκε ναυτικός σταθμός, στη θέση, που σήμερα λέγεται «Παλιόχωρα» (881μ.Χ.) για την επιτήρηση των κινήσεων των διερχομένων πλοίων κυρίως τα των Σαρακηνών πειρατών της Κρήτης. Το ερειπωμένο αυτό βυζαντινό κάστρο της  «Παλιόχωρας», βρίσκεται πάνω σε ύψωμα με θέα προς το πέλαγος ανατολικά, περιτριγυρισμένο από θεόρατους πανύψηλους κι απόκρημνους άγριους βράχους, εκεί παρατηρούνται και σήμερα ερείπια εκκλησιών και άλλων οικοδομημάτων. Σε καλή κατάσταση βρίσκεται στην κορυφή της παλιάς οχυρωμένης «Παλιόχωρας» το εξωκλήσι «Προφήτης Ηλίας» με πανοραμική θέα του Μυρτώου Πελάγους και του Αργολικού Κόλπου απ’ όπου διακρίνονται τα νησιά Ύδρα και Σπέτεσες.
Ο ναυτικός αυτός σταθμός, εξελίχθηκε σε σημαντική «πολίχνη» που κατά την τοπική παράδοση, χτίστηκε τους τελευταίους χρόνους της Τουρκοκρατίας.
Στολίδια του χωριού αποτελούν το Δημοτικό Σχολείο, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί παραδοσιακό και διατηρητέο, καθώς και ο Ενοριακός Ναός των Τριών Ιεραρχών, λιθόκτιστος βυζαντινού ρυθμού.
Αξίζει να αναφέρουμε το ξωκλήσι του Αγίου Ιωάννη Θεολόγου που βρίσκεται ΒΑ του χωριού σε μια πολύ ωραία θέα που παλιότερα ήταν μοναστήρι με κελιά και καλογήρους.