Ακραία καιρικά φαινόμενα με ισχυρή βροχόπτωση στην πόλη των Μολάων

1803

Ακραία καιρικά φαινόμενα με ισχυρή βροχόπτωση έπληξαν το βράδυ της Τρίτης 6 και τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης 7 Σεπτεμβρίου την περιοχή της Δ.Κ. Μολάων.

Συγκεκριμένα η ποσότητα της βροχόπτωσης που σημειώθηκε σε διάστημα λίγων ωρών, ανήλθε σε 76,6 χιλιοστά. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα ο μετεωρολογικός σταθμός του Αστεροσκοπείου Αθηνών στου Μολάους, κατέγραψε στιγμιαία ένταση βροχόπτωσης που ξεπέρασε τα 220 χιλιοστά ανά ώρα!

Αποτέλεσμα ήταν το κλείσιμο της κυκλοφορίας κεντρικών και μικρότερων οδών από χειμάρρους νερού και ποσότητες φερτών υλικών λάσπης και βράχων. Το τμήμα Πολιτικής Προστασίας  του Δήμου Μονεμβασίας ενεργοποιήθηκε άμεσα, επεμβαίνοντας με το σύνολο των διαθέσιμων μηχανημάτων του αλλά και επιστρατεύοντας οχήματα ιδιωτών στις πληγείσες περιοχές.

Η αποκατάσταση της κανονικότητας συνεχίζεται αφού τα εν λόγω μηχανήματα παραμένουν ακόμη και τώρα (πρωινό Τετάρτης) στους δρόμους, επεμβαίνοντας κατά προτεραιότητα και αποκαθιστώντας στο μέτρο του δυνατού.

Οι καταστροφές εντοπίζονται στις κεντρικές οδικές αρτηρίες από τα φερτά υλικά που έφεραν οι χείμαρροι που δημιουργήθηκαν, σε επαγγελματικούς χώρους αλλά και νοικοκυριά από την εισροή υδάτων, σε οχήματα που παρασύρθηκαν αλλά και στην αγροτική οδοποιία πέριξ της πόλης των Μολάων. Τέλος σε δρόμους εντός του οικισμού παρατηρήθηκε το φαινόμενο της μερικής ή ακόμη και ολικής καταστροφής του ασφαλτοτάπητα.

Οι Δημοτικές Υπηρεσίες πέρα από τις παρεμβάσεις των μηχανημάτων που συνεχίζονται σε συνεργασία με την Πυροσβεστική και την Αστυνομία, παραμένουν σε ετοιμότητα για καταγραφές σε οικοσκευές και κάλυψη άμεσων αναγκών των κατοίκων.

Επιπρόσθετα ενημερώνουμε τους κατόχους αγροτικών εκμεταλλεύσεων ότι πραγματοποιήθηκαν προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΛ.Γ.Α. αναγγελίες ζημιάς τόσο για την ηρτημένη παραγωγή, όσο και για το φυτικό, ζωικό και έγγειο κεφάλαιο που ζημιώθηκε και θα υπάρξει συνεχόμενη ροή ενημέρωσης σχετικά με τις ενέργειες που απαιτούνται.

Δείτε επίσης: