Μεταμόρφωση

2213

Το χωριό Μεταμόρφωση βρίσκεται σε απόσταση μόλις 5 χλμ. από το κέντρο του Δήμου Μολάων, και περίπου 78 χλμ. νοτιοανατολικά της Σπάρτης. Το χωριό είναι χτισμένο στους πρόποδες του βουνού «Κουλοχέρα» στις παρυφές του Πάρνωνα σε υψόμετρο 120 μέτρα, και σύμφωνα με την τελευταία απογραφή αριθμεί μόλις  555 κατοίκους.

Ιστορικά

Πριν από το 1961 το χωριό ονομαζόταν Καταβόθρα. Το όνομα αυτό προερχόταν από μια φυσική καταβόθρα που υπάρχει στα όρια του, όπου και καταλήγουν τα νερά της βροχής από όλη την περιοχή.

Το έτος 1927 ολοκληρώθηκε η ανέγερση του Δημοτικού σχολείου. Το Διθέσιο Δημοτικό Σχολείο παραμένει ενεργό και φιλοξενεί τους μαθητές της Ε’ και ΣΤ’ τάξης από το ίδιο το χωριό καθώς επίσης και από τη γειτονική Συκέα. Οι μαθητές των υπόλοιπων τάξεων μεταφέρονται καθημερινά και παρακολουθούν τα μαθήματα τους στο Δημοτικό Σχολείο της Συκέας.

Το έτος 1961 το χωριό μετονομάζεται σε Μεταμόρφωση με αφορμή την ολοκλήρωση του νέου Ιερού ναού που φέρει το όνομα «Μεταμόρφωση του Σωτήρος». Ο νέος ιερός ναός κτίσθηκε στη θέση του παλιού με τη βοήθεια τόσο των ομογενών από το εξωτερικό όσο και την προσωπική εργασία των κατοίκων του χωριού.

Ενδιαφέροντα σημεία

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο χωριό, από αρχαιολογικής πλευράς παρουσιάζουν τα σπήλαια που βρίσκονται στην περιοχή με το όνομα «Τρύπα του Βοριά». Οι σπηλαιολόγοι που τα εξέτασαν μιλούν για ένα θαύμα της ελληνικής φύσης. Η σπανιότητα τους τα καθιστά μοναδικά για τα ελληνικά δεδομένα. Η έκταση τους είναι τέτοια που όπως αναφέρεται από τους ειδικούς, το χωριό είναι κτισμένο επάνω σε ένα τμήμα των σπηλαίων αυτών.

Σπουδαία από άποψη παράδοσης είναι και η περιοχή «Πηγάδια» στα νότια όρια του οικισμού. Πρόκειται για μια περιοχή όπου βρίσκονται παραδοσιακοί νερόμυλοι που πρόσφατα αναπαλαιώθηκαν και αποτελούν μια εικόνα η οποία ξυπνά νοσταλγικές στιγμές του παρελθόντος για τους μεγαλύτερους, και αποτελεί πηγή διδασκαλίας για τους μικρότερους.

Στα όρια του χωριού μπορεί να συναντήσεις κανείς και αρκετά ξωκλήσια που χρήζουν ιδιαίτερης ομορφιάς. Μερικά από αυτά είναι: η  Αγία Μαρίνα, η Παναγίτσα & ο Άγιος Γρηγόριος.

Κλίμα

Το κλίμα είναι μεσογειακού τύπου, με κύριο χαρακτηριστικό την εναλλαγή μιας υγρής και ψυχρής περιόδου, με μια ξηρά και θερμή περίοδο. Ένα χαρακτηριστικό του χωριού είναι οι ισχυροί βόρειοι άνεμοι που πλήττουν το χωριό χειμώνα – καλοκαίρι.

Καλλιέργειες και προϊόντα του χωριού

Τα προϊόντα που παράγονται στο χωριό όπως και στην ευρύτερη περιοχή είναι ελιές – λάδι(πολύ καλής ποιότητας), εσπεριδοειδή και σύκα(τα τελευταία σε μικρότερη ποσότητα τα τελευταία χρόνια λόγω της ευαισθησίας του συγκεκριμένου προϊόντος). Στο χωριό επίσης υπάρχει και ένας σεβαστός αριθμός ατόμων που ασχολούνται με την κτηνοτροφία.