ΕΚΤΑΚΤΗ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ – Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς

2770

Σημαντική επιδείνωση αναμένεται να παρουσιάσουν οι ήδη επιβαρυμένες πυρομετεωρολογικές συνθήκες στην ευρύτερη περιοχή του  Δήμου Μονεμβασίας το επόμενο τετραήμερο 19 έως 23 Ιουλίου 2023, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), καθώς αναμένεται  εκ νέου σημαντική άνοδος της θερμοκρασίας, που σε συνδυασμό με τις πολύ θερμές και ξηρές συνθήκες, που επικρατούν κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών, θα αυξήσουν σημαντικά την ευφλεκτότητα των δασικών καυσίμων.

Δεδομένων των  αναμενόμενων δυσμενών συνθηκών, καλούνται οι  πολίτες να παίρνουν μέτρα αυτοπροστασίας και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά, όπως: κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως ηλεκτροσυγκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που δημιουργεί σπινθήρες, χρήση υπαίθριων ψησταριών, κάπνισμα μελισσών, ρίψη αναμμένων τσιγάρων, καύση των αγρών και ρίψης απορριμμάτων.

Επίσης καλούνται και να τηρούν τις απαγορευτικές διατάξεις για την κυκλοφορία οχημάτων -μηχανημάτων καθώς και της παραμονής και διανυκτέρευσης εκδρομέων (Απόφ. Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Λακωνίας 215541/22.06.2023(ΑΔΑ: Ψ1ΠΡ7Λ1-ΑΡΕ)) στις παρακάτω ευαίσθητες και δασικές περιοχές:

Δ.Ε Μολάων
Στη θέση «Ρέμα Λάρνακος» της πόλης των Μολάων Δήμου Μονεμβάσιας Βοιών (από την στροφή εισόδου προς τον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής, έως το τέρμα της αδιέξοδης οδού στο όρος Κουρκούλα).

Δ. Ε Βοιών:
Στο δάσος Φαρακλού, τμήμα του οποίου αναπτύσσεται εντός των ορίων κοινότητας Φαρακλού και τμήμα του δυτικότερα και εντός των ορίων της Κοινότητας Μεσοχωρίου και ειδικότερα:
Από την είσοδο προς τον Ιερό Ναό Αγίας Παντάνασσας Φαρακλού έως τα βόρεια όρια του Οικισμού Μεσοχωρίου στη θέση «Πύργος».
Από την είσοδο της δασικής οδού προς τις κεραίες Φαρακλού και μέχρι το τέρμα της αδιέξοδης οδού που διέρχεται εντός του δάσους.
Στη θέση «Βαβύλα» Κοινότητας Αγίου Νικολάου Βοιών (από την στροφή εισόδου προς τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, στη θέση «Βαβύλα» έως το τέρμα της αδιέξοδης οδού πλησίον του παραπάνω Ιερού Ναού).

Δ.Ε Ζάρακα:
Στο δρόμο που διέρχεται από τις περιοχές Χούμπαβι, Μεγάλη Αριά, Τουρναβιώτη, Γκλοκίζα, Ράχη και Τραγάνα και στο δρόμο από Τ.Κ. Κυπαρισσίου προς περιοχή Πήλιουρα.

Οι παραβάτες των ανωτέρω θα τιμωρούνται, σύμφωνα με τη νομοθεσία όπως κάθε φορά ισχύει.
Στην απαγόρευση δε συμπεριλαμβάνεται η κυκλοφορία στο επαρχιακό και κύριο δημοτικό οδικό δίκτυο, το οποίο συνδέει και εξυπηρετεί τους οικισμούς που βρίσκονται εντός των ανωτέρω περιοχών, καθώς και η απαγόρευση δεν καταλαμβάνει πρόσωπα που κατοικούν ή εργάζονται στις περιοχές αυτές αποκλειστικά για τη μετακίνησή τους από και προς την κατοικία ή την εργασία τους.

Σε περίπτωση που αντιλήφθητε πυρκαγιά,

-Τηλεφωνήστε ΑΜΕΣΩΣ στο αριθμό κλήσης 199  ή  στο 112 (Ευρωπαϊκός Αριθμός  Έκτακτης Ανάγκης) και δώστε σαφείς πληροφορίες για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρίσκεστε, καθώς και πληροφορίες για τη συγκεκριμένη θέση που βλέπετε την πυρκαγιά.
-Περιγράψτε το είδος της βλάστησης που καίγεται.
-Προσδιορίστε την κατεύθυνση της πυρκαγιάς.

Καθήκον όλων μας είναι να συμβάλλουμε στην ασφάλεια και προστασία της ζωής και περιουσίας των πολιτών και του Κράτους, του φυσικού περιβάλλοντος και, ιδίως, του δασικού πλούτου της Χώρας.

Τμήμα Πολιτικής Προστασίας
Δήμου Μονεμβασίας