Προμήθεια και εγκατάσταση αναβατορίου ατόμων για το κάστρο της Μονεμβασίας

519

Προκήρηξη Ηλεκτρονικού Δημόσιου Ανοικτού Διαγωνισμού, κάτω των ορίων, για την επιλογή αναδόχου  κατασκευής του έργου: «Προμήθεια και εγκατάσταση αναβατορίου ατόμων για το κάστρο της Μονεμβασίας».

Αναθέτουσα Αρχή/ Αρμόδια Υπηρεσία Διεξαγωγής διαγωνισμού:  Η Αναθέτουσα Αρχή είναι ο Δήμος Μονεμβασίας.

Σημείο επαφής – Διάθεση εγγράφων διαγωνισμού: Το σύνολο των τευχών του διαγωνισμού θα βρίσκονται στη διαδικτυακή πύλη: www.promitheus.gov.gr (ΕΣΗΔΗΣ και ΚΗΔΜΗΣ), και στην ιστοσελίδα του Δήμου Μονεμβασίας: https://monemvasia.gov.gr/

Α/Α συστήματος στη διαδικτυακή πύλη του Ε.Σ.Η.Δ.Η.Σ.: 204178
Ως ημερομηνία και ώρα λήξης της προθεσμίας υποβολής των προσφορών ορίζεται η 15/12/2023, ημέρα Παρασκευή και ώρα 11:00 π.μ .
Ως ημερομηνία και ώρα ηλεκτρονικής αποσφράγισης  των προσφορών ορίζεται η 21/12/2023, ημέρα Πέμπτη και ώρα 12:00 π.μ.
Τόπος υποβολής προσφορών: Διαδικτυακή πύλη www.promitheus.gov.gr του Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ.
Γλώσσα προσφορών: Ελληνική

Τρόπος σύναψης σύμβασης: Ανοικτός Ηλεκτρονικός Διαγωνισμός κάτω των ορίων. Η υποβολή προσφορών θα πραγματοποιηθεί με χρήση της πλατφόρμας του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων, μέσω της διαδικτυακής πύλης www.promitheus.gov.gr του συστήματος.

Αντικείμενο της σύμβασης:  Αντικείμενο της σύμβασης είναι η προμήθεια και εγκατάσταση ενός εναέριου αναβατήρα στο κάστρο της Μονεμβασιάς. Στόχος είναι η ασφαλής, άνετη και γρήγορη μεταφορά επιβατών και ατόμων με κινητικές δυσκολίες στην Άνω Πόλη του κάστρου.

Ο χώρος υποδοχής προβλέπεται να γίνει στο νότιο τμήμα του βράχου της Μονεμβασιάς, το οποίο είναι προσπελάσιμο οδικώς μέσω οδικού άξονα με ΙΧ αλλά και με μεγαλύτερου όγκου οχήματα, όπως τουριστικά λεωφορεία.

Το κτίριο που θα φιλοξενήσει τον προαναφερόμενο χώρο υποδοχής, αλλά και τον σταθμό αφετηρίας του αναβατήρα, τοποθετείται περίπου 150 m από την πύλη εισόδου στην Κάτω Πόλη. Με αυτόν τον τρόπο, η υποδοχή / εκκίνηση παραμένει σε εγγύτητα με την πύλη της Κάτω Πόλης (απ’ όπου ξεκινά κανείς την περιήγηση του στην Μονεμβασιά), ενώ ταυτόχρονα αποφεύγεται επιπλέον επιβάρυνση στην κίνηση οχημάτων περί του κόμβου μπροστά από την πύλη.

Η υψομετρική διαφορά μεταξύ του δρόμου και του σταθμού αφετηρίας του αναβατήρα καλύπτεται με την χρήση σκαλιών ή την χρήση ράμπας για την διευκόλυνση πρόσβασης ατόμων με κινητικές δυσκολίες.

Η θέση του σταθμού τερματισμού έχει υψομετρική διαφορά περίπου 90 m και τοποθετείται στην άκρη του τοίχους της Άνω Πόλης. Για την λειτουργία του αναβατήρα δεν απαιτούνται χειριστές / επόπτες εντός των καμπινών, παρά μόνο ένας χειριστής σε κάθε έναν από τους δύο σταθμούς. Η κάθε καμπίνα θα έχει χωρητικότητα 15 ατόμων ή 2 αμαξιδίων ΑΜΕΑ ή 1 φορείου ασθενοφόρου με 2 τραυματιοφορείς.

Η πλατφόρμα του σταθμού τερματισμού εξυπηρετεί την αποβίβαση και επιβίβαση από και προς τις καμπίνες, ενώ ταυτόχρονα λειτουργεί και ως μπαλκόνι με πανοραμική θέα προς ευχαρίστηση των επισκεπτών.

Ο αναβατήρας θα παραδοθεί εγκατεστημένος και σε πλήρη λειτουργία, κατόπιν τελικής πιστοποίησης. Στο αντικείμενο της προμήθειας περιλαμβάνονται όλα τα απαραίτητα (κύρια και βοηθητικά) συστήματα για την λειτουργία του.

Ταξινόμηση κατά CPV:
45234210-1  Συστήματα μεταφοράς με καμπίνες υποστηριζόμενα από καλώδια
45234250-3 Κατασκευαστικές εργασίες για τελεφερίκ
45223000-6 Κατασκευαστικές εργασίες για δομικές κατασκευές
51100000-3 Υπηρεσίες εγκατάστασης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού
45112000-5 Εργασίες εκσκαφών και μετακίνησης γαιών
45111212-7 Εργασίες εκβραχισμού
45213350-1 Κατασκευαστικές εργασίες για κτίρια σχετιζόμενα με διάφορα μεταφορικά μέσα

Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου είναι είκοσι (20) μήνες.

Δικαιούμενοι συμμετοχής στη διαδικασία σύναψης σύμβασης:

-Δικαίωμα συμμετοχής έχουν φυσικά ή νομικά πρόσωπα, ή ενώσεις αυτών που δραστηριοποιούνται στο αντικείμενο των ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ και Η/Μ ΕΡΓΩΝ και που είναι εγκατεστημένα σε:
α) σε κράτος-μέλος της Ένωσης,
β) σε κράτος-μέλος του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ε.Ο.Χ.),
γ) σε τρίτες χώρες που έχουν υπογράψει και κυρώσει τη ΣΔΣ, στο βαθμό που η υπό ανάθεση δημόσια σύμβαση καλύπτεται από τα Παραρτήματα 1, 2, 4 , 5, 6 και 7 και τις γενικές σημειώσεις του σχετικού με την Ένωση Προσαρτήματος I της ως άνω Συμφωνίας, καθώς και
δ) σε τρίτες χώρες που δεν εμπίπτουν στην περίπτωση γ΄ της παρούσας παραγράφου και έχουν συνάψει διμερείς ή πολυμερείς συμφωνίες με την Ένωση σε θέματα διαδικασιών ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων.

Στον βαθμό που καλύπτονται από τα Παραρτήματα 1, 2, 4, 5, 6 και 7 και τις γενικές σημειώσεις του σχετικού με την Ένωση Προσαρτήματος I της ΣΔΣ, καθώς και τις λοιπές διεθνείς συμφωνίες από τις οποίες δεσμεύεται η Ένωση, οι αναθέτουσες αρχές επιφυλάσσουν για τα έργα, τα αγαθά, τις υπηρεσίες και τους οικονομικούς φορείς των χωρών που έχουν υπογράψει τις εν λόγω συμφωνίες μεταχείριση εξίσου ευνοϊκή με αυτήν που επιφυλάσσουν για τα έργα, τα αγαθά, τις υπηρεσίες και τους οικονομικούς φορείς της Ένωσης.

-Οικονομικός φορέας συμμετέχει είτε μεμονωμένα είτε ως μέλος ένωσης,

-Οι ενώσεις οικονομικών φορέων συμμετέχουν υπό τους όρους των παρ. 2, 3 και 4 του άρθρου 19 και των παρ. 1 (γ) και (ε) του άρθρου 76 του ν. 4412/2016. Δεν απαιτείται από τις εν λόγω ενώσεις να περιβληθούν συγκεκριμένη νομική μορφή για την υποβολή προσφοράς. Σε περίπτωση που η ένωση αναδειχθεί ανάδοχος η νομική της μορφή πρέπει να είναι τέτοια που να εξασφαλίζεται η ύπαρξη ενός και μοναδικού φορολογικού μητρώου για την ένωση (πχ κοινοπραξία).

Κριτήριο Κατακύρωσης: Η πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά βάσει βέλτιστης σχέσης ποιότητας – τιμής.

Χρόνος ισχύος προσφορών: δέκα (10) μήνες από την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των προσφορών.

Εναλλακτικές προσφορές: Δεν γίνονται δεκτές

Προϋπόθεση συμμετοχής στο διαγωνισμό: Οι ενδιαφερόμενοι οικονομικοί φορείς απαιτείται να διαθέτουν ψηφιακή υπογραφή χορηγούμενη από πιστοποιημένη αρχή παροχής ψηφιακής υπογραφής και αν εγγραφούν στο ηλεκτρονικό σύστημα (Ε.ΣΗ.ΔΗ.Σ. www.promitheus.gov.gr) ακολουθώντας τη σχετική διαδικασία εγγραφής.

Διεύθυνση κατάθεσης των έντυπων προσφορών: Στην αρμόδια Υπηρεσία διεξαγωγής του διαγωνισμού: Δήμος Μονεμβασίας, Μολάοι Λακωνίας – Τ.Κ. 23052.

Εγγυητική Επιστολή Συμμετοχής: Για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό απαιτείται η κατάθεση Εγγυητικής Επιστολής Συμμετοχής, το ύψος της οποίας ορίζεται στο 2% της συνολικής προϋπολογισθείσας αξίας των προσφερόμενων ειδών κάθε τμήματος χωρίς ΦΠΑ ανέρχεται στο ποσό των ενενήντα τριών χιλιάδων ευρώ (93.000,00 €) με χρόνο ισχύος τουλάχιστον 30 ημερών, από μετά τη λήξη του χρόνου ισχύος της προσφοράς του Άρθρου 19 της Διακήρυξης. Για την υπογραφή της σύμβασης απαιτείται η παροχή εγγύησης καλής εκτέλεσης, σύμφωνα με το άρθρο 72 παρ. 4 του Ν. 4412/2016, το ύψος της οποίας ανέρχεται σε ποσοστό 5% επί της εκτιμώμενης αξίας της σύμβασης ή του τμήματος της σύμβασης, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα δικαιώματα προαίρεσης και κατατίθεται μέχρι και την υπογραφή του συμφωνητικού.

Χρηματοδότηση:  Ευρωπαϊκή Ένωση – NextGeneration EU (Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας)

Η σύμβαση θα χρηματοδοτηθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με ποσό 5.766.000,00 € συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α 24%, στο πλαίσιο της Δράσης με τίτλο «Υποδομές για την συνδρομή του πολιτισμού στην “Ασημένια Οικονομία” & αξιοποίηση της τέχνης για την βελτίωση της ψυχικής υγείας» και κωδικό 16735 του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η δαπάνη για την εν λόγω σύμβαση θα βαρύνει σχετικές  πιστώσεις του τακτικού προϋπολογισμού των  οικονομικών ετών  2023-2024-2025 του Δήμου Μονεμβασίας υπό  Κ.Α: 30-7135.003.

Για την παρούσα διαδικασία έχει εκδοθεί η απόφαση με αρ. πρωτ.  14867/2.10.2023  (ΑΔΑ 66ΦΚΩΚ9-ΕΛΔ) για την ανάληψη πολυετούς υποχρέωσης/έγκριση δέσμευσης πίστωσης για τα οικονομικά έτη  2023-2024-2025 και έλαβε α/α -1- καταχώρησης  στο μητρώο δεσμεύσεων/Βιβλίο εγκρίσεων & Εντολών Πληρωμής του ου Δήμου Μονεμβασίας .

Η παρούσα σύμβαση χρηματοδοτείται από Πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (Συλλογική Απόφαση Ένταξης, αριθ. ενάριθ. έργου 2022ΤΑ01400110).

Η σύμβαση περιλαμβάνεται στο υποέργο Νο 1 της Πράξης : «Sub.1.2.1 Προμήθεια και εγκατάσταση αναβατορίου ατόμων για το κάστρο της Μονεμβασίας και συνοδά έργα» η οποία έχει ενταχθεί στη Δράση  16735 ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΩΣ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΟΥΜΕΝΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ «ΑΣΗΜΕΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ» του άξονα 4.6 – Εκσυγχρονισμός και βελτίωση της ανθεκτικότητας κύριων κλάδων οικονομίας της χώρας του Πυλώνα Ανάπτυξης  Ιδιωτικές επενδύσεις και μετασχηματισμός της οικονομίας του Ταμείου Ανάκαμψης με βάση την Απόφαση Ένταξης με αρ. πρωτ. ΥΠΟΙΚ 19/12/2022 Α. Π.: 185395 ΕΞ 2022 του ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ και έχει λάβει κωδικό MIS ΟΠΣ ΤΑ 5198124. Η σύμβαση χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση – NextGeneration EU.

Πληρωμές: Η πληρωμή γίνεται σύμφωνα με τους όρους της Διακήρυξης.

Διοικητικές Προσφυγές: Σύμφωνα με τις διατάξεις του βιβλίου IV (άρθρα 345 έως 374) του Ν. 4412/2016 και όπως τροποποιείται με τις διατάξεις του Ν. 4478/2017 άρθρο 87.

Όροι και Προϋποθέσεις συμμετοχής: Οι όροι του διαγωνισμού καθώς και οι τεχνικές προδιαγραφές της Υπηρεσίας αναφέρονται στην αντίστοιχη Διακήρυξη, η οποία θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Ε.ΣΗ.ΔΗ.Σ. (www.promitheus.gov.gr) και στην ιστοσελίδα του Δήμου Μονεμβασίας:  https://monemvasia.gov.gr/

Πληροφορίες: Αιτήματα για συμπληρωματικές πληροφορίες υποβάλλονται ηλεκτρονικά στο διαδικτυακό τόπο του συγκεκριμένου διαγωνισμού μέσω της διαδικτυακής πύλης (Ε.ΣΗ.ΔΗ.Σ. www.promitheus.gov.gr) και φέρουν ψηφιακή υπογραφή στις προθεσμίες που αναφέρονται στη Διακήρυξη. Τα εν λόγω αιτήματα παροχής συμπληρωματικών πληροφοριών/ διευκρινήσεων υποβάλλονται από εγγεγραμμένους στο σύστημα οικονομικούς Φορείς, δηλαδή αυτούς που διαθέτουν σχετικά διαπιστευτήρια που του έχουν χορηγηθεί (όνομα χρήστη και κωδικός πρόσβασης).

Τα έξοδα δημοσίευσης της παρούσας διακήρυξης βαρύνουν τον Ανάδοχο.